Ga voorbereid en verzekerd je rechtszaak in

Heb je een dagvaarding ontvangen voor een rechtszaak of Tomzitting? Dan ben je ergens van beschuldigd. Of dit nu terecht is of niet, je gaat een stressvolle periode tegemoet. Voor juridische hulp in de voorloop op je rechtszaak en tijdens de zitting is het dan erg verstandig om een strafrecht advocaat aan te nemen. Maar wat kan deze precies voor je doen?

Kennis en ervaring

De meeste mensen hebben geen kennis van het Nederlandse rechtssysteem en al helemaal niet van de gang van zaken in de rechtszaal. Wat kan je wel of niet verklaren, hoe dien je een verzoek in bij de Officier van Justitie als je getuigen wilt aandragen, hoe krijg je inzicht in je strafdossier? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die het verschil kunnen maken tussen vrijspraak of beschuldiging. Een advocaat heeft de kennis en mogelijkheden om een eerlijke en grondige verdediging op te stellen zodat een vrijspraak of een zo laag mogelijke straf kan worden gerealiseerd.

Advies

Goed juridisch advies is ook geen overbodige luxe als je ergens van bent beschuldigd. Een strafrechtadvocaat zal je voorbereiden op wat je te wachten staat, zowel in de aanloop naar de rechtszaak als tijdens de zitting zelf. Omdat je emotioneel betrokken bent, is het soms lastig om de zaken objectief te bekijken. Met goede instructies en advies, kan je tijdens de rechtszaak een koel hoofd houden en de expert zijn werk laten doen.

Pro deo

In tegenstelling van wat er vaak wordt verwacht, hoeft een advocaat ook niet duur te zijn. Als je deze pro deo aanneemt, betaal je vaak alleen een bijdrage en soms worden alle kosten vergoed door de staat. In Nederland heeft iedereen recht op rechtelijke bijstand en hoeveel je betaalt hangt af van je inkomen. Zo kan je zonder in de financiƫle problemen te komen rekenen op de best mogelijke uitkomst.