Geen politieverhoor zonder goede advocaat

Als je bent uitgenodigd voor een politieverhoor, dan ben je of opgepakt of je bent hier schriftelijk over ingelicht. Dit kan een stressvolle aangelegenheid zijn, vooral als je bedenkt dat de politie op een bekentenis uit is. Niemand hoeft een politieverhoor te doen zonder de aanwezigheid van een advocaat. En je doet er dus erg verstandig aan er meteen een te zoeken, bijvoorbeeld via www.politieverhoor-advocaat.nl.

Zwijgrecht

Totdat je een advocaat hebt aangenomen, of aangewezen gekregen, is het beter niets te zeggen en je zwijgrecht te gebruiken. Alles wat je tot die tijd zonder juridisch advies zegt en doet wordt gedocumenteerd en dit kan later in je nadeel werken. Je mag voordat je verhoor begint overleg plegen met je advocaat en tijdens het verhoor zal deze je juridische steun en -bescherming geven.

Tijdens het verhoor

Een politieverhooradvocaat kan onmisbaar zijn tijdens een verhoor, omdat deze precies weet wat wel en niet kan en wanneer in te grijpen. Als de politie te veel druk uitoefent, of suggestieve vragen stelt, zal de advocaat de ondervrager hierop aanspreken. Zo zal het verhoor eerlijk verlopen en word je onnodige stress bespaard. Ook kan een advocaat het gesprek op elk moment beëindigen en je adviseren weer gebruik te maken van je zwijgrecht.

Een pro deo advocaat

Bij het zoeken naar de juiste advocaat zie je vaak de term pro deo staan. Omdat iedereen in Nederland recht heeft op juridische bijstand, wordt een gedeelte van de kosten voor een pro deo advocaat vergoed door de staat. Het gedeelte dat jij nog moet betalen wordt bepaald naar aanleiding van je financiële situatie. Een goede advocaat hoeft dus niet duur te zijn en kies je voor pro deo dan zal je de kosten goed kunnen behappen. De aanwezigheid van een advocaat tijdens je verhoor is echter goud waard en een essentiële steun tijdens het gesprek.