Strafbeschikking; een straf zonder tussenkomst van de rechter

Als je een strafbeschikking ontvangt, dan ben je beschuldigd van een klein misdrijf. Denk hierbij aan te hard rijden of winkeldiefstal. Deze strafbeschikking ontvang je meestal schriftelijk met een oproep voor een zitting met de Officier van Justitie. De straffen die worden opgelegd zijn vaak taakstraffen, een geldboete of een rijontzegging. Er zal geen gevangenisstraf worden uitgesproken tijdens een zitting voor een strafbeschikking. Maar zelfs al heb je het misdrijf wel begaan, het is belangrijk deze strafbeschikking nooit zomaar te accepteren. En hier lees je waarom.

Geen rechter

Via een strafbeschikking krijg je een straf opgelegd zonder dat hier een rechter naar gekeken heeft. Vaak is ook het proces-verbaal nog niet compleet. Je zal dus nooit weten wat er gebeurd zou zijn als je wel voor de rechtbank was gekomen. Misschien was de straf dan wel verminderd, of was je zelfs vrijgesproken geweest. Daarnaast zijn de consequenties te groot om je hier zomaar bij neer te leggen. Misschien lijkt en geldboete of een rijontzegging wel niet ernstig, je houdt er wel een aantekening op je strafblad aan over. Dit betekent dat je problemen kan krijgen in de toekomst als je een Verklaring omtrent Gedrag moet aanvragen, voor je werkgever bijvoorbeeld.

Wat te doen?

De beste stap die je kunt ondernemen is direct een strafbeschikking advocaat te zoeken. Deze zijn gespecialiseerd in dit soort gevallen en kunnen inschatten of de beschuldiging terecht is of niet. Dan kun je meteen een verzet strafbeschikking indienen en hier heb je niet veel tijd voor. Het is dus belangrijk dat je snel handelt. De advocaat zal je dossier bekijken en analyseren en kan samen met jou de procedure van verzet ingaan. Zo heb je iemand met ervaring naast je, die precies weet hoe de processen werken en hoe je het beste kunt omgaan met jouw strafbeschikking.